Hur ofta bör man löpträna?

Hur ofta bör man löpträna?

Många väljer att löpträna för att det är så enkelt. Inga tider att passa, det går att utföra i stort sett varsomhelst, och det finns verkligen många fördelar med löpning. Du kommer ut i friska luften, och du bygger både styrka och kondition.

Beroende på hur van och hur tränad du är så anpassar man sin träning efter det. För en nybörjare räcker det med några korta turer i veckan, som sedan trappas upp allt eftersom konditionen förbättras. Att varva löpning med bålstyrka har visat sig vara väldigt bra då bålen får jobba rätt rejält just vid löpning.

När du varit igång några månader kan du löpträna 3-4 gånger i veckan, och att varva intervallträning med backträning och långdistans ger den bästa mixen. Glöm bara inte att det är under återhämtningen, dvs. vilan som kroppen bygger sig stark. Träna gärna hårt, men efter ett hårt pass behöver kroppen vila ordentligt, gärna ett par dygn.

Ett tips när du ska komma igång är att följa ett program som hjälper dig att under 10 veckor gå från 0 till 5 km, eller att lyckas med ett maraton, eller vad nu målet är.

dante