Spinning och styrketräning

Spinning och styrketräning

Att träna är väldigt viktigt och en som håller sig i form får en bättre hälsa och bättre livskvalitet. Men det kan även vara skönt att hålla sig i form och känna att man uppnår en hög nivå av fitness för sin egen skull. Det handlar kanske delvis lite om fåfänga men också om att trivas med sig själv och sin kropp. Det finns många olika former av träning som man kan prova på om man vill hålla sig i form. Man kan till exempel ägna sig åt att cykla eller åt spinning.

 

Spinning är egentligen en orm av cyklande, men i gym och ofta i grupp. Man tränar på små motionscyklar och blir både väldigt trött och väldigt svettig om man kör på i en hög takt och i ett intensivt tempo.

Om man snarare vill ägna sig åt att bygga muskler än åt att träna sin kondition så kan man ägna sig åt mer klassisk styrketräning istället. Du kanske undrar varför styrketräning är så positivt för kroppen?

Det finns ett par olika orsaker till att styrketräning är nyttigt för ens kropp. Bland annat så bidrar det till att man får ett starkare skelett. En annan fördel med styrketräning är att så kallade belöningshormoner frigörs från kroppens olika reservlager och körtlar som bland annat finns i delar av hjärnan.

Om man tränar riktigt hårt med tunga vikter så drabbas skelettet av ett hårt motstånd. Men det motståndet är inte endast av ondo, utan även av godo. Det hårda motståndet gör nämligen att skelettet inte bryts ner, utan snarare byggs upp, på lite längre sikt.

Belöningshormonerna kan göra att man känner sig både lycklig och upprymd efter ett lite längre träningspass.

En annan fördel med just styrketräning är att det inte kostar särskilt mycket. Om man vill så kan man ju använda kroppen som en slags tyngd istället för att träna med så kallade fria vikter (hantlar, skivstång med mera). Man kan till exempel göra armhävningar eller så kallade ”chins”. En chin innebär att man håller i en stång med armarna. Stången finns ovanför huvudet. Sedan drar man sig uppåt. Man drar hela kroppen uppåt så att hakan (”the chin” på engelska, därav namnet på övningen) passerar den stång som man håller i. Det hela är en rätt tuff övning, särskilt om man har en del extra kroppsvikt. En chin kallas även ibland för en ”pull up” för att man drar upp kroppen. Jämför med det engelska ordet för armhävning, som är ”push up”, där man snarare trycker ifrån för att höja kroppen över golvet.

Den som hellre tränar med fria vikter kan även göra det till en förhållandevis låg kostnad. Fria vikter är ju inte speciellt dyrt.

Vill man trots det investera i lite dyrare maskiner för styrketräning så kan man förstås göra det och i det läget kan man med fördel ta ett lån. Lånar man på flera ställen kan sajten Sambla, som Sambla AB driver, vara fördelaktig. Där kan man samla sina lån på ett och samma ställe. Man kan även låna till ett gymkort om man föredrar det.

dante