Sju skäl att börja cykla

Sju skäl att börja cykla

Sedan dess uppfinning på 1800-talet har cykeln motionerat, roat och transporterat miljontals människor över hela världen, och det är fortfarande ett av de populäraste färdsätten. Det finns många modeller, bland annat mountainbikes, tandemcyklar, racercyklar, motionscyklar och nu på senare år även elcyklar.

Om du funderar på att skaffa en cykel är det ingen som helst tvekan – gör det! Du kommer inte ångra ditt val och om du behöver ytterligare lite övertalning kommer här sju skäl till varför just cykling är så himla bra.

Bra för plånboken

Byt ut bilen eller busskortet mot en bra cykel. Det är en av de bästa investeringarna du kan göra och med rätt utrustning kan du i princip cykla året runt. Glöm inte att skaffa en bra framlampa för din cykel om du ska cykla på kvällarna eller under de mörka månaderna på året, och satsa även gärna på reflexer och ordentliga cykellås.

Undvik folkmassorna

I tider av social distansering har det upprepats otaliga gånger att det är bra att undvika kollektivtrafik och större grupper. Med en cykel kan du ta dig fram överallt utan att behöva utsätta dig för onödiga risker och dessutom slipper du stå och vänta på tåg och bussar.

Håller konditionen i topp

Cykling räknas som konditionsträning och beroende på hur snabbt och tungt du cyklar kan du bränna mellan 300-600 kalorier i timmen. Du får fart på flåset, vilket är nyttigt för lungorna, hjärtat och blodcirkulationen och med regelbundna pass kommer du snart i toppform.

Tränar muskler

När du cyklar är det framförallt dina benmuskler som får jobba men beroende på din cyklingsstil kan du även träna bröstmusklerna, armarna och axlarna. Prova på ett spinningpass för att få nya idéer på hur du kan variera din cykling så att fler kroppsmuskler får arbeta.

Snällt mot lederna

Att cykla är också ett idealiskt sätt att hålla lederna friska och människor med exempelvis artros rekommenderas ofta denna fysiska aktivitet. Den ger bra träning utan att belasta för mycket och ökar rörligheten i framförallt knäna och fotlederna.

Motverkar depression

När du får upp pulsen sätts ett helt system igång i din kropp för att du ska orka kämpa vidare och reglera din temperatur. Hjärnan skickar också ut signalämnen som du mår bra av, och deras effekter kan vara i flera timmar efter att du slutat cykla. Det här gör att människor som tränar regelbundet får skydd mot psykisk ohälsa, och känslan av frihet och att vistas utomhus gör livet ännu bättre.

Miljövänligt

Glöm inte heller Moder Jord! Genom att cykla är du snäll mot naturen och håller luften ren och frisk. Det är alltså inte bara du som drar nytta av cyklandet, det är hela din omgivning.

dante