Armhävningar kontra bänkpress

Armhävningar kontra bänkpress

Bröst och överkropp är kanske den mest framstående muskelgruppen som många vill utveckla. Armhävningar och bänkpress tränar samma muskelgrupper, huvudsakligen bröst, axlar, triceps och rygg. När du gör bänkpress kan du lättare fokusera på bröstet eftersom överkroppen är stabiliserad på en bänk. Detta gör det lättare att pressa mer på vikten. Om du saknar en träningsbänk hemma kan du alltid köpa en hos Gorilla Sports som har ett av Sveriges största utbud av träningsprodukter.

Skillnaden mellan armhävningar och bänkpress

I armhävningar är det istället kroppen som rör sig, något som kräver mer ledrörelser och att fler muskelgrupper aktiveras. Att bli bättre på armhävningar betyder inte att du kommer bli bättre på bänkpress, eller vice versa. Faktum kvarstår också att du måste ha en träningsbänk för att göra bänkpress och fördelarna kan du inte missa. Skulle du ha ont om utrymme kan du förslagsvis skaffa en hopfällbar variant som du också hittar hos Gorilla Sports.

Bänkpress handlar mer om absolut styrka, det vill säga hur mycket vikt du kan maximera i ett fåtal repetitioner. Armhävningar handlar i sin tur mer om relativ styrka som innebär hur effektivt du kan lyfta din egen kroppsvikt. Vilken övning som är bäst beror i huvudsak på dina mål eftersom de båda får dig att bygga muskler. Fortsätt läsa för att se närmare på varje övning och vilka speciella fördelar de har.

Armhävningar

Av alla kroppsövningar som finns är armhävningar den mest grundläggande. Armhävningar är en klassisk övning som funnits i århundraden och utförs av många för att bli starkare och komma i form. En vanlig armhävning lyfter två tredjedelar av kroppsvikten. Detta betyder i teorin att en person på 75 kilo som klarar av armhävningar kan pressa 50 kilo i bänkpress.

Flera studier har rapporterat att armhävningar är minst lika effektiva som bänkpress för att utveckla styrka och muskler. Dessutom är armhävningar en avsevärt säkrare övning än bänkpress som också tränar coremusklerna, det vill säga musklerna i mage och rygg. Med tanke på att du lyfter en tung och hård vikt i bänkpress blir den farligare. Armhävningar saknar denna risk och erbjuder dig ett smidigt sätt att få resultat när som helst och var som helst. Det enda du behöver är lite tid och golvyta att göra övningen på.

Efter ett tag, när du blivit bättre på armhävningar, kan du utmana dig själv med nya variationer av övningen. Till exempel kan du göra enarmsarmhävningar som är en utmärkt övning för att utveckla mycket styrka.

Bänkpress

Bänkpress är en övning som åtminstone kräver en träningsbänk, skivstång och vikter. Till skillnad mot armhävningar fokuserar bänkpress på att maximera din styrka i bröst och överkropp. Samtidigt är denna övning väldigt bra för att kontrollera svårighetsgraden då det enda du behöver göra är justera vikten. På så vis är bänkpress utmärkt för att gradvis utveckla din styrka och se konkreta resultat. Resultatet är konkret eftersom när du blir bättre ökar du gradvis vikten du lyfter.

De allra bästa klarar av att lyfta ända upp till 250 kilo. Om du klarar av 100 kilo är det dock en mycket respektabel nivå. En genomsnittlig person på gymmet klarar av att lyfta mellan 70 och 95 kilo. Skaffa en träningsbänk från Gorilla Sports för att sätta igång!

dante