Hur ofta tränar man yoga?

Hur ofta tränar man yoga?

Frågan hur ofta man ska eller bör träna yoga är svår att svara. Återigen handlar det om vad för mål du har med din träning. Att sätta mål är kanske inte det första man tänker på när det gäller yoga, men mål kan vara väldigt olika för vem man frågar. För en person kan målet vara att klara en viss övning, medan det för någon kan handla om att få ner stressnivån i kroppen. Ett mål kan ju vara så mycket, som att bara komma igång att träna om man inte gjort det på ett tag.

Att sätta mål är en sak, men att hålla motivationen uppe är en helt annan sak. Att motivera sig när man inte ser direkta resultat är det svåraste. När det handlar om yoga är det ju inte riktigt resultat man ska fokusera på, utan att hamna i balans med kroppen och själen. Det viktigaste är inte resultatet, slutprodukten, utan att du verkligen låter din kropp landa i lugnet, att prioritera din hälsa.

Det kan vara skönt att rulla ut sin yoga-matta efter en jobbig dag på jobbet, landa i nuet och bara vara. Kanske tänker du att det bara är slöseri med tid för att man inte gör det tillräckligt ofta. Faktum är att det inte alls är slöseri med tid. Får man till en session med yoga bara en gång i veckan eller kanske ännu mer sällan så får du fortfarande hälsofördelarna i form av fysisk och psykisk hälsa. Att träna yoga kan man göra på många platser, och SATS har ställen över hela Sverige där du kan hitta en klass.

Att yoga regelbundet gör dig rörligare, det ger dig bättre balans och hållning. Skelettet och muskulaturen får sig ett lyft, och det har även visat sig genom forskning att både immunförsvaret blir bättre och att inflammationer dämpas. Man mår också mycket bättre mentalt eftersom det anses vara dämpande för depression, stress och oro. Sen får du självklart ta del av alla andra hälsofördelar som regelbunden träning ger.

Att träna en gång i veckan är bra, men kan man få till träningen fler gånger, kanske enda upp till fem, sex gånger, så är det ännu bättre.

Det yogan gör med kroppen är att den låser upp stelheter i kroppen samt att den ökar blodflödet.

Forskning har visat att yoga kan vara lika stärkande för hjärtat som ett spinningpass.

dante