Olika löptekniker

Olika löptekniker

Det är väl bara att dra på sig skorna och springa?! Behöver man verkligen tänka på teknik inom löpning? Att lära sig springa rätt är viktigt för att få ut så mycket som möjligt av sin träning.

Att ha en bra hållning när man springer är viktigare än vad man tror. Att sträcka upp kroppen och skjuta fram bröstkorgen gör inte bara att det är lättare att springa utan du får även ner mer syre i lungorna så att du orkar mer. Vikten ska vara på tårna och inte på hälarna. Se till att ha lite tryck i fötterna.

Stegen ska vara, snabba och relativt korta. Rekommenderat är att springa 180 BPM (steg per minut), och det kan man ha i tankarna när man springer. Enklast är kanske att plugga in musik avsedd för löpning, så får du rätt takt att hålla.

När du sätter ner foten är det viktigt att landa på främre delen av foten, för att undvika skador. Att foten ska landa under dig själv och inte framför, är en bra regel att tänka på. Tryck till ordentligt med foten, gärna så att hälen åker upp lite bakom dig. Armarna låter du pendla längs med kroppen. Försök slappna av i nacke och axlar vilket annars kan ge spänningar.

dante