Olika pass inom crossfit

Olika pass inom crossfit

Att komma in i en ”box” kan verka lite skrämmande för den oinvigde. Man talar alltså om boxen, som är namnet på träningssalen. Miljön är ganska rå med skivstänger, viktplattor och bars som man ska häva sig upp i på olika sätt. Musiken är oftast hög och inte sällan hårdrock, så har man känslig hörsel är öronproppar att rekommendera. Ett pass kallas alltså en WOD-Work Of the Day, och heter så för att det är olika pass varje dag.

Dock finns det ett undantag, och det passet heter Benchmark WOD, och är ett rullande schema med 16 olika WOD, så efter 16 veckor återkommer passet igen. Detta gör att du kan anteckna ditt resultat för den omgång du genomfört, och sedan när du utför det igen, 16 veckor senare, kan du jämföra ditt resultat och se hur mycket du förbättrats. Alla andra pass är alltså nya varje dag, vilket gör att du aldrig vet vad det är för pass som väntar dig och det bästa av allt är att när du kommer till träningen finns passet nedskrivet på en white-board, med exakt de övningar som ska utföras, varken mer eller mindre!

Du vet alltså redan innan passet startar vad du ska förhålla dig till och kan således anpassa dig till det. Crossfit har blivit en av Sveriges populäraste träningsformer och har anhängare över hela världen.

Ett annat vanligt pass du kan stöta på är Endurance, vilket står för uthållighet, och oftast är det många repetitioner som ska utföras. Ibland hittar du löpwod, vilket då är löpning inkluderat, typ intervall, långdistans, men även lite styrka. Många boxar erbjuder även specialpass som mamma-barn-wod, nybörjarpass, prova-på-pass eller barngrupper i varierande åldrar.

Vad är det då som gör att crossfit har blivit så populärt? Hur kul kan det vara att slita i boxen, som inte helt sällan är en gammal ful industrilokal. Man svettas, får blåsor i händerna, skriker och hejar på varandra. Den oinvigde tycker att det är en ”sekt” och man lever, äter och tränar i boxen. Allt kretsar runt crossfit, och man talar i crossfit-termer. Livet levs genom crossfit. Det som gör att detta blivit så populärt stavas gemenskap. Någon ser dig, hejar på dig och bekräftar dig i din träning. Alla mår ju bra av att bli sedda. Detta gör något med människorna som kommer in i boxen. De känner gemenskapen.

dante