Tävlingar inom yoga

Tävlingar inom yoga

Att tävla i yoga har gjorts runt om i världen i över tio år och det är ingenting nytt. Det finns till och med VM i yoga. Frågan är bara hur man tävlar själsligt för det var väl det yoga handlar om, att binda samman kropp och själ? Det finns flera anledningar till att det arrangeras tävlingar i yoga och en av dem är att det ska inspirera människor till att ta hand om kropp och själ, att sprida budskapet. När man börjar med yoga och fastnar för det upplever många att det blir som en vändpunkt i livet.

Yogan väcker tankar och känslor i kroppen som får en att ifrågasätta behandlingen man utsätter sin kropp för varje dag, säger en del som utövar yoga. Yogan vill inte förknippas med prestation vilket gör det hela lite konstigt då det kommer till tävling, för det är ju prestation om något.

Att ha mål är något som alla mår bra av, och en del människor har det i sig, att vilja mäta sig mot andra, så därför är det också en av anledningarna till att tävlingar arrangeras. Många anser att just yoga är motsats till tävling vilket väcker viss irritation när inte ens yogamattan kan få vara ifred. Man kunde ju hoppas att tävlandet skulle handla lite om närvaro, ego, att lyssna på kroppen eller leva i tillit. Så är det tyvärr inte, för tävlandet handlar bara om det yttre.

Att kunna vända och vrida kroppen i olika vinklar och ställningar, där bedömningen ligger i en perfekt linjering. Liknelsen med gymnastik är inte helt långt borta, så kanske skulle det klassas som en gymnastikgren istället för VM i yoga.Yoga ska ju vara avstressande ska ju vara avstressande och det känns också väldigt konstigt att tävlingsnerver ska blandas in i yoga. Att vinna guldmedalj i yoga, är det då ett bevis på hur mycket man har övat, vad man presterat eller att man vunnit i själslig balans? Är det verkligen rätt att blanda in tävling i den, för många, enda platsen där de kan finna ro och släppa tankar på prestation?

I vårt stressade samhälle där det är svårt att släppa tankarna på prestation även på yogamattan kan man känna sig mindre duktig än grannen som viker sig dubbel i olika positioner, men handlar det egentligen om vem som gör vad bäst? Skulle inte tro det. Målet är att finna själslig och kroppslig balans.

dante