Bygg ditt egna hemmagym

Bygg ditt egna hemmagym

Ett eget hemmagym är en dröm för många och kan också vara en bra investering för dig som har tillräckligt med utrymme. Även om det kostar en del i initial investeringskostnad så tjänar du snabbt in det på att inte behöva köpa dyra gymkort. Om du sköter om din träningsutrustning så håller den dessutom väldigt länge och har ett högt andrahandsvärde.

Hur bygger jag ett hemmagym

För dig som tränar någorlunda seriöst, och till exempel vill träna crossfitinspirerat, är en stång för pullups ett måste. Du kan antingen köpa en att montera i en dörröppning eller på en vägg, eller så bygger du en med virke och en metallstång. När du planerar var du ska ha ditt gym då finns det ett antal saker att tänka på, särskilt om du bygger ditt gym inomhus. Om du har tänkt hålla på med styrkelyft eller liknande kraftsporter då behöver du ha tillgång till ett rejält golv, gärna med en särskild lyftarplattform.

Har du tillgång till en stor tomt är det lätt att bygga upp ett stationsbaserat gym på gräsmattan. Bygg en plattform av trävirke, det mesta finns att köpa på till exempel byggmax, och kanske några fasta stationer: en pullupstång enligt ovan, upphöjningar där du kan göra upphopp, situps och armhävningar samt ett powerrack för skivstångsträning. Tänk på att alla redskap av metall kan komma att rosta så det är bra att förvara dem inomhus eller i en närliggande redskapsbod.

När du har ditt eget hemmagym på plats kan du träna helt som det passar dig, när du vill och hur du vill. Har du planerat det väl kan du dessutom köra det du känner för i stunden. Om du vill kan du du spöa sandsäcken eller slappna av med yoga, köra timme på löpbandet eller ha ett svettigt HIIT-pass med kettlebells. Det är helt upp till dig!

dante