Fräsch på träningen

Fräsch på träningen

Att känna sig fräsch när man tränar på gymmet är något som är väldigt viktigt för de allra flesta. Många har nog någon gång haft en dålig gymupplevelse som har avskräckt dem från att komma tillbaka: svettpölar på golvet, smutsiga hantlar, talk överallt samt en svettlukt som letar sig in i dina näsborrar. Vad är egentligen vett och etikett på gymmet vad det gäller den personliga hygienen?

Använd deodorant

Det finns många som inte vill använda deodorant av någon anledning, men att ändå stryka lite antiperspirant deodorant under armarna är en god gärning för dina medmänniskor. Om du vill minska på deodorantanvändningen, använd en kroppsvänlig deodorant utan aluminiumsalter de dagar då du inte tränar. Förutom att motverka dålig lukt som uppkommer under själva träningen blir dina kläder fräschare om du hade tänkt använda dem flera gånger.

Neutral parfym

De flesta gym förbjuder medlemmarna att använda parfym av hänsyn till allergiker. Så om du använder parfym ska du se till att undvika detta de dagar då du går till gymmet. Du kan även leta efter en neutral herrparfym med en svag doft som du kan använda till vardags. Men var försiktig, allergier och träning är ingen bra kombination.

Ta med en handduk

Om du vet med dig att du svettas är det bra att ta med en liten handduk. Det är inte bara hygieniskt att torka av svetten efter dig från hantlar och liknande, utan det förhindrar också att du eller någon annan halkar och slår sig. På många gym finns det fräscha handdukar man kan låna.

Överväg talk

Om du svettas mycket om händerna och fötterna kan det vara bra att överväga att börja använda talk. Detta kanske verkar vara något som mest används av klättrare och professionella styrketränare, men faktum är att de flesta skulle ha god användning av talk. Det köps i block eller som puder och gnids in på händerna. För att undvika att det dammar kan du talka händerna inuti en påse. Det finns även en flytande form av talk som sägs motverka damm. Vissa gym har särskilda regler vad gäller talkanvändning så kolla upp det innan du köper hem talk.

Minimera kroppsliga ljud

I denna fråga tvistar de lärde, men för din omgivnings skull kan det vara trevligt att tänka på vilka ljud du utstöter under träningen. Det är visserligen mycket bra att göra en utandning när man tar i som mest för buktryckets skull, men denna utandning måste inte nödvändigtvis fyllas med ljud. Här kan det vara en stor skillnad i normer mellan olika gym.

Grimasera lagom

Att tvingas grimasera när man lyfter mycket tungt är något som är allmänt känt. Frågan är om man måste grimasera så mycket som folk i allmänhet gör. Testa att slappna av i ansiktet och se om det blir någon skillnad i prestation.

dante