Träning för tarmarna

Träning för tarmarna

När du tränar är det både synliga och osynliga muskler som får jobba, och även om resultaten inte alltid syns så snabbt händer det mycket på insidan. Du vet säkert redan om att hjärtat, lungorna och hjärnan mår jättebra av träning men visste du att även hela ditt mag-tarmsystem får stor hjälp när du rör på dig?

Många människor lider av förstoppning och orsakerna kan variera rejält från person till person. Till de vanligaste hör uttorkning och för mycket stillasittande såväl som känslighet för vissa matvaror. Att ha en bra toalettstol är också viktigt, och förutom att vara ren och fräsch är det bra om den är skön att sitta på. Forskning har visat att det ofta är lättare att tömma tarmen om du sitter i ett slags hukande läge, och det kan du enkelt åstadkomma genom att placera fötterna på något högt. Förutom toalettstolen och din sittposition kan du också träna magen på olika sätt för att få fart på den ordentligt.

Bra övningar för magen

För att komma till bukt med förstoppningsproblemen finns det flera olika åtgärder som du kan vidta. De flesta tycker att det är optimalt att få en platt och vältränad mage, men prioritet nummer ett är ändå att ha ett välfungerande matsmältningssystem. Genom att röra på dig mer underlättar du för tarmarna, och träningsformer som är särskilt fördelaktiga är högaktiva varianter som löpning och skidåkning, men också motion där du stretchar ordentligt, som yoga eller pilates.

Bli vän med toalettstolen

Det låter kanske lite märkligt men faktum är att det är viktigt att dina toalettbesök är avslappnade och stressfria. Personer med magproblem upplever ofta en viss oro och ångest inför att gå på toaletten, och därför bör badrummet vara trevligt inrett. Välj en toalettstol som du tycker är snygg, från en klassisk i vitt eller en tuff variant i svart, eller varför inte en toalett med futuristisk ledbelysning? Kombinera med en lyxig toalettpappershållare i guld och lägg en vacker badrumsmatta på golvet. Ju mer du satsar på dem kommer tarmarna tacka dig för både toalettstolen och träningen, och du kommer må bättre i allmänhet.

dante