Löpning för bättre kondition

Löpning för bättre kondition

Den som vill nyttja löpning för att förbättra sin kondition har många olika sätt att gå till väga på. Löpning tränar hela kroppen och är en av de bästa motionsformerna. Beroende på hur man vill och framför allt kan gå till väga kommer här några bra tips.

För den som snabbt vill öka konditionen

Den som snabbt vill få upp flåset kan satsa på intervallträning. Det kan upplevas som en relativt hård träning men ger garanterat resultat. Norska intervaller är en kändis i sammanhanget och innebär att man springer 4 x 4 minuter. Det kan låta lite mjäkigt, men då ska man veta att dessa 4 minuter ska bestå av löpning till minst 90 %. Mellan intervallerna kan man jogga i 3 minuter. Detta pass sägs förbättra konditionen rejält om den utförs minst en gång varje vecka. Här kommer upplägget för den som är tränad nog att testa:

  • Värm upp i fem minut med en lugn jogg
  • Spring i fyra minuter i ett jämt, mycket högt tempo; har du svårt att hålla uppe tempot måste du gå ut lite saktare under nästa intervall eftersom meningen är att man ska hålla samma höga hastighet
  • Gå ned i jogg-fart och hämta andan medan du joggar i 3 minuter
  • Fyra minuters hård löpning, hela passet pågår på detta vis totalt 4 x 4 minuter

En lugnare väg till bättre kondition

Ett alternativ till att förbättra sin kondition på sikt är att använda lågpulsträning, då behöver man en pulsklocka. En populär metod är att använda MAF-metoden, det vill säga man räknar ut en puls med formeln 180 minus sin ålder. En fyrtioåring ska då springa i ett tempo som är runt 140 slag. Man bör inte överstiga denna siffra. Tanken är att man kan springa fortare och fortare med samma puls då konditionen ökar.

dante