Tävlingar inom löpning

Tävlingar inom löpning

Att tävla inom löpning är vanligt. Det finns lopp för alla nivåer. Ett populärt lopp är Vårruset som går av stapeln på olika patser i landet när våren gjort sitt antågande. Det är ett trevligt lopp där alla kan vara med, men bara för tjejer. Man kan gå eller springa, och anmäler man ett lag erhåller man ett picknickkorg vid målgång.

Ett annat lopp som är populärt är Blodomloppet. Sträckan är på 5 eller 10 kilometer och brukar också gå av stapeln på vårkanten. Varje år värvar loppet nya blodgivare i stora mängder, vilket är fantastiskt. Ett lopp som också är välkänt är Lidingöloppet. Det pågår i september månad på det natursköna Lidingö i Stockholm. Här erbjuds en stor variation, och du finner allt från stavgång till det klassiska Lidingöloppet på 30 km, som för övrigt ingår i En svensk klassiker. Midnattsloppet är 10 kilometer långt, går av stapeln i augusti med starttid då solen gått ner för dagen. Det arrangeras i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Att springa en maraton är något de flesta seriösa löpare drömmer om att få göra. Det enklaste, om nu ett maraton kan vara enkelt, är Berlin. Att det klassas som enkelt är för att det är helt platt, dvs inga backar varken upp eller ner.

Ett maratonlopp är 42195 meter och det anordnas lite överallt i världen. Det som är det mest eftertraktade är utan tvekan New York Marathon som går av stapeln på hösten.

Varför ska man då tävla? Räcker det inte med att ta sin lilla tur ett par gånger i veckan, och vara nöjd med det? Självklart räcker det för många, men sedan är det vanligt att man behöver ett mål med sin träning, kanske för att komma igång, kanske för att förbättra sig, eller så har man en gammal tid på något lopp som man gärna vill göra bättre. Man kan också bara tävla för det stora nöjets skull, för att uppleva folkfesten runt jippot!

dante