Träna hemma

Träna hemma

Vill du träna men känner att du inte riktigt vill hänga på gymmet där alla andra är supertränade? Vill du inte riktigt visa hur otränad du är eller har du kanske inte tid att gå till gymmet av olika orsaker? Det kan ju vara så att man är föräldraledig men har svårt att komma iväg på egen hand, eller så ryms inte kostnaden för gymkortet i budgeten. Många studenter har lite tajt ekonomi, och man kanske inte vill börja med gymkort innan man säkert vet om man kommer att fortsätta träna efter första veckan. Att därför träna hemma är både smart och ekonomiskt, samt ett bra sätt att ta reda på hur hängiven man blir. Dessutom gör det inget om träningskläderna är malätna, urtvättade eller har ett hål här eller där.

Hur ska man då göra för att träna hemma utan den utrustning som finns till hands på gymmet? Det finns många övningar man kan göra med bara kroppen som motvikt eller med enkla saker man lätt kan skaffa om

 

man inte redan har det. Hopprep och hantlar kostar inte så mycket, och man kan även fylla PET-flaskor med sand och använda dem som hantlar om man vill. Tjocka böcker är också något som brukar finnas i de flesta hemmen, kanske har man helt plötsligt nytta av den där läroboken i astrofysik trots allt.

Vill man ha hela träningspass men behöver inspiration kan man hitta detta på internet på tre röda, och för att peppa sig själv kan man börja träna ihop med en kompis. Man kan göra det tillsammans hos varandra eller hemma i sitt eget kök och jämföra resultat efteråt över telefon.

Vad man kan göra hemma är mycket. Allt ifrån benböj, squats, dips, armhävningar, situps och mycket mer. Kör olika muskelgrupper olika dagar så musklerna får tillfälle till återhämtning. Varva gärna med en jogging- eller powerwalk-runda en eller två gånger i veckan. Har du ett träningsgummiband kan du göra många olika övningar för armar, axlar och rygg. Har man redan ont någonstans kanske ett besök hos en fysioterapeut eller arbetsterapeut kan vara till hjälp. Ofta beror lite småont här och där på snedbelastning, överbelastning eller annat vi lätt kan åtgärda med lite allsidig träning och minskad tid framför datorn. Fysioterapeut och arbetsterapeut ser ganska snart om det handlar om det och de har också ofta träningsgummiband och specifika övningar att dela med sig av.

Efter träningen tar man en välbehövlig dusch, och varför inte en avslappnande hemmaspa-dag med hudvård, peeling och återfuktning? Det kan vara nog så skönt att ta hand om sig själv och skämma bort sig själv efter ett svettigt träningspass. Du kommer garanterat känna dig både sund och fräsch efter lite träning och hudvård, särskilt nu när det är både mörkt och kallt ute så piggar det upp avsevärt.

dante